Priroda kanjona Komarnice

Ove godine istražujemo biljni svijet kanjona Komarnice, sa posebnim fokusom na biljna stanista koja su od značaja za Evropsku zajednicu. Od 88 tipova ovakvih staništa koja postoje u Crnoj Gori, u Komarnici postoji čak 21 tip!

Ovaj tip istraživanja nam omogućava da bolje upoznamo Komarnicu, ali i da ubrzamo proces formiranja ekološke mreže Natura 2000 u Crnoj Gori.

Prolaskom kroz kanjon za kratko vrijeme srijećemo brojne izvore, slapove, vodopade, brzake, bukove, visoke – okomite stijene, kaskade i prirodne bunare, i još mnogo toga o čemu ćemo vam tek pričati. Zahvaljujući ovim specifičnim karakteristikama terena i mikroklimatskim uslovima na ovom malom prostoru živi veliki broj rijetkih biljaka i životinja.

Dio ovih podataka prezentovali smo na okruglom stolu ,,Korist i šteta od HE Komarnica” koji je održan prošle sedmice u Šavniku u pripremi Organizacije KOD.

Istraživanje koje sprovodimo podržano je Programom savjetodavne pomoći (AAP) za zaštitu životne sredine u zemljama centralne i istočne Evrope, Kavkaza, centralne Azije i drugih zemalja susjeda EU, u sklopu njemačkog federalnog Ministarstva za zaštitu životne sredine. Projekat je superviziran od strane Federalne agencije za zaštitu prirode (BfN) i njemačke Agencije za životnu sredinu (UBA).

Scroll to Top