Kernja u zaštićenom području Katič

Petrovcu smo poklonili tri statue ribe kernje koje će krasiti šetalište pored mora, a prolaznicima skretati pažnju na jednu od najzanimljivijih, najznatiželjnijih ali i najugroženijih riba. Statue su postavljene u centru odnedavno proglašenog zaštićenog područja u moru (ZPM) Katič, a riba kernja je simbol ovog ZPM ali i ogledalo našeg podmorja.

Dvije male statue izrađene od kamena, dugačke po 45cm poklonjene su poznatim petrovačkim restoranima Tramontana S&M. Veličina statua simbolično predstavlja i vizuelno podsjeća na to da je Crnoj Gori zakonom zabranjen lov na kernje (E. marginatus) koje su kraće od 45cm. Ova zabrana uvedena je u mnogim zemljama u čijem moru žive kernje, i predstavlja jedan od mehanizama kojima čovjek pruža podršku procesu obnove njenih populacija. Populacije kernje, usljed svog vrlo speciJičnog i složenog životnog ciklusa prirodno se jako sporo obnavljaju, što je mnogostruko otežano usljed pretjeranog izlova.

Nekada su velike kernje bile čest, redovan ulov naših ribara, ali danas, usljed velikog ribolovnog pritiska uglavnom izlovljavamo nedorasle, male jedinke, i tako dodatno otež avamo oporavak populacija.

Kako bismo skrenuli pažnju na veličanstvenost velikih, odraslih kernji, koje mogu da narastu do 1.5m dužine i da dožive 50 godina starosti, napravljena je i velika statua kernje koja je sa komplementarnom info tablom postavljena na šetalištu, između kulturnog centra Crvena komuna, vizitorskog centra ZPM Katič i petrovačkog mora. Ova statua izrađena je od lima i metalnih žica, tako da vizuelno šalje poruku umornih, iznemoglih odraslih kernji kojima svaki dan prijete puške ronilaca krivolovaca.

Ove predivne statue je izradio Nikola Mirić iz Knap studija, a aktivnost njihove izrade i postavke dio je projekta ,,Podrška lokalnoj zajednici u zaštiti i promociji potencijalnog ZPM Katič’’ koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Scroll to Top